Francuski jezik

DRŽAVNO NATJECANJE

Od 4. do 6. travnja naša učenica Kira Vlašić iz 8.b sudjelovala je na Državnom natjecanju iz francuskog jezika u pratnji profesorice Ive Dubravice.

 

 Natjecanje se održalo u sunčanom Zadru, a Kira je zauzela visoko 5. mjesto u svojoj kategoriji.  

Čestitamo Kiri i mentorici Ivi!

DELF - Diploma o poznavanju francuskog jezika

Svake godine učenicima naše škole je ponuđena mogućnost sudjelovanja na međunarodnom ispitu DELF iz francuskog jezika.
Prijave za naše razine (A1 i A2)  se odvijaju kod profesorice francuskog u listopadu, a zatim slijede pripreme i na kraju ispit u ožujku.
Učenici koji se odvaže pristupiti ispitu moraju položiti pismeni i usmeni dio ispita kako bi dobili diplomu koja je priznata diljem svijeta i koja dokazuje u kojoj mjeri je učenik razvio jezične vještine francuskog jezika.

Posjeti Medijateci Francuskog instituta

Svake godine s učiteljicom francuskog posjetimo Medijateku kako bismo upoznali mjesto u blizini škole gdje  možemo posuđivati knjige, časopise, igre, slikovnice, DVD-ove i igrice na francuskom jeziku. Medijateka nam je u blizini škole i tamo smo uvijek dobrodošli!

Chandeleur

Chandeleur  (Svijećnica) je dan kad se u Francuskoj tradicionalno peku palačinke. Kako bismo bolje razumjeli sve recepte i video uratke o pečenju palačinki, sami smo si organizirali degustaciju palačinki koje su nam pripremile vrijedne ruke naših mama, teta, baka i profesorica.

Asterix u kinu

Osim što smo kao mali čitali stripove i gledali ctiće o Asterixu, naučili smo da je Asterix najpoznatiji lik francuskog animiranog filma i francuskih stripova, upravo zato otišli smo u kino Branimir centra pogledati novi nastavak koji se tek pojavio u hrvatskim kinima, a zove se Asterix et le secret de la potion magique. Nakon pogledanog filma vratili smo se na sat francuskog gdje smo s profesoricom prepričavali najsmješnije i najdojmljivije scene filma.

Films pour jeunes publics

Mladi, u kino!
U organizaciji Francuske ambasade i Francuskog instituta, od 7. veljače, u kinu Tuškanac održava se 1. Filmski festival  Mladi, u kino! Ovom prilikom osnovnoškolcima se nude besplatne projekcije nagrađivanih francuskih kratkometražnih dječjih filmova.
Naši učenici 4.a i 4.b razreda sa svojim učiteljima Nives Medved i Ninoslavom Piršem  u pratnji učiteljice francuskog su u utorak posjetili kino Tuškanac. Pogledali smo dva kratkometražna filma, “Princeza” i “Vučja glava” koji su nam se svidjeli i nakon kojih smo još dugo raspravljali o dojmovima i o pitanjima koja su filmovi pobudili  u nama.